Col·laboració a Rac 1 Vuit errors habituals en les relacions de parella


https://www.rac1.cat/societat/20201207/49947561594/errors-relacions-parella-sexologa-dicussions-amor-comunicacio-sexe.html

  • Recollim opinions d’especialistes en relacions de parella per esbrinar quins aspectes porten més problemes en les relacions i com es poden solucionar
Vuit errors habituals en les relacions de parella. // CC0
Vuit errors habituals en les relacions de parella. // CC0

Actualitzada el 07-12-2020 17:30

El món de les relacions de parella és complex: si cada persona és diferent, cada relació també ho és. Ara, però, en pandèmia, un fet comú en moltes parelles són els problemes pels efectes de l’estrès, de la fatiga pandèmica, de la convivència durant molt més temps del que era habitual…

A tot això s’hi sumen els vicis adquirits en les relacions de llarga durada, l’evolució personal de cada membre de la parella o la responsabilitat afegida quan hi ha fills. Si deixem que la inèrcia prengui les regnes, hi ha el perill que el vincle afectiu es deteriori, i s’acabi la relació. Per contra, si hi posem atenció i voluntat, podem evitar alguns dels errors més habituals en les relacions, i sortir-ne reforçats. En repassem alguns.

Els vuit errors més habituals en les relacions de parella. // CC0
Els vuit errors més habituals en les relacions de parella. // CC0

ERROR 1: NO HI HA AMISTAT

Quan escollim els nostres amics, ens ajuntem amb gent semblant a nosaltres en valors, en estil de vida, en gustos… El mateix ha de passar amb la parella: ha de ser un bon amic o amiga. “En el cas dels amics donem suport a les seves idees, hi ha una reciprocitat, hi ha comunicació fluida i també una bona intimitat emocional. És a dir, no només parlem de les coses banals o superficials, sinó també del que sentim, de les nostres pors, de les nostres emocions. La teva parella hauria de ser un dels teus millors amics”, explica a RAC1.cat Marina Castro, psicòloga, sexòloga i especialista en teràpia de parella.

ERROR 2: DESCONNEXIÓ EMOCIONAL, NO SENTS ESTIMA

El pilar de l’amor és bàsic. “És la connexió emocional que es genera a dins de la parella: demostrar i rebre afecte. Tots dos membres de la parella se senten estimats”, apunta Castro. “Sé que m’estima, però no em sento estimat (o estimada)”, és una frase que expressen molts pacients de teràpia de parella. “Si passa això, hem d’anar amb compte. Com s’expressa l’afecte és important: si s’expressa l’amor de manera diferent en parella, els membres de la parella no se senten estimats, i això fa molt de mal. La gent se sent trista o frustrada”, diu l’experta.

Les discussions per petites qüestions del dia a dia venen, molts cops, per una desconnexió emocional, perquè el pilar de l’amor està erosionat. “Quan ens sentim tristos o frustrats perquè no ens sentim estimats, la persona se sent desconnectada de la seva parella, qualsevol cosa és motiu de conflicte. Són parelles que diuen que es barallen per qualsevol cosa. Es barallen perquè estan desconnectats i irritats”, explica Castro.

Els vuit errors més habituals en les relacions de parella. // CC0
Els vuit errors més habituals en les relacions de parella. // CC0

ERROR 3: MANCA DE COMUNICACIÓ I EMPATIA

Aquests dos aspectes són clau en una bona relació de parella: la comunicació i l’empatia. “Estem amb la persona adequada quan sentim que podem comunicar-nos-hi de manera assertiva i que a l’altra persona li importa el que nosaltres sentim, que li fa mal el nostre dolor i que fa el que calgui perquè estiguem bé i per evitar que patim”, diu Sílvia Congost, psicòloga experta en autoestima, dependència emocional i teràpia de parella.

ERROR 4: NO HI HA ADMIRACIÓ

Així com l’amistat amb la parella es reflecteix en el que compartim amb l’altra persona perquè ens assemblem (els mateixos valors, objectius, gustos…), l’admiració posa en valor el que ens diferencia de la nostra parella. “La meva parella és algú que en algun moment em fa pensar: ‘Quina sort tinc d’estar amb aquesta persona!’. És important que en algun moment passi, això, que la nostra parella ens desperti admiració, segons Marina Castro.

Vuit errors habituals en les relacions de parella // CC0
Vuit errors habituals en les relacions de parella // CC0

ERROR 5: AVORRIMENT

Amb els amics et diverteixes; amb la parella també t’has de divertir, pel que explica Marina Castro. Aquest és un altre senyal d’una relació de parella sana. Si ens avorrim en parella, això pot ser fruit de la rutina.

Diuen que la vida és massa curta per passar-la amb algú que no et fa riure. Per tant, és important que la teva parella i tu compartiu un cert sentit de l’humor i sigueu capaços de divertir-vos junts. Si no us divertiu i tot genera problemes o avorriment, hi ha alguna cosa que no funciona.

ERROR 6: ENGANYS I DESCONFIANÇA

La infidelitat és un terme amb més matisos del que sembla. En termes generals, “és trencar el pacte que tenim en l’àmbit afectivosexual amb la nostra parella. Un exemple: les persones que tenen relacions obertes tenen el pacte que poden tenir relacions sexuals fora de la relació, per tant, això no és infidelitat. Tot depèn del pacte que s’estableixi en una relació”, explica a RAC1.cat Emma Ribas, doctora en psicologia, especialista en teràpia de parelles i sexòloga clínica. “Infidelitat és tot allò que necessites amagar a la teva parella”, diu Montse Iserte, sexòloga i terapeuta de parella.

Quan es trenca aquest pacte preestablert, es trenca la confiança en la parella i comencen els enganys i les mitges veritats. Cal parlar obertament del que desitgem, de quina mena de relació volem establir, de si necessitem i volem l’exclusivitat sexoafectiva o no…

Vuit errors habituals en les relacions de parella. // CC0
Vuit errors habituals en les relacions de parella. // CC0

ERROR 7: CÀRREGA MENTAL FEMENINA (EN PARELLES HETEROS)

Les “directores generals” de casa, les que han de recordar reunions, metges dels nens i el que falta a la nevera encara són, majoritàriament, les dones: és el que s’anomena càrrega mental femenina. “Encara que el repartiment de tasques entre homes i dones s’ha anat equilibrant, la dona continua sent la cap de l’empresa que és la llar. El seu cervell sempre està ocupat, sense descans”, explica Marie-Laure Monneret, coach professional i especialista en programació neurolingüística autora del llibre La carga mental me sienta fatal (Lunwerg).

Els problemes que genera la càrrega mental femenina són diversos i de diferents tipus: físics (mal de cap, tensió a les espatlles, acceleració del ritme cardíac, mal d’esquena, estrenyiment, diarrees…), psicològics (insomni, nerviosisme, tristesa, oblit de coses importants, manca de concentració…), relacionals (disminució de la libido, hostilitat, impaciència, gelosia, aïllament…), etc.

Aquí pots trobarset claus per gestionar en parella la càrrega mental femenina: el fet de compartir responsabilitats o la comunicació i el canvi d’actitud d’alguns homes són alguns dels punts essencials per fer-hi front.

La càrrega mental fa estralls en les dones. // CC0
La càrrega mental fa estralls en les dones. // CC0

ERROR 8: MANCA D’ENTESA SEXUAL

Es pot tenir més o menys sexe o fins i tot es pot renunciar al sexe entès com a relació sexual compartida amb l’orgasme com a objectiu final. Però el cert és que sigui quina sigui l’opció, cal estar d’acord amb la persona que considerem parella sobre el tipus de sexualitat que volem tenir.

El Centre Cambridge de Massachusetts és un dels pioners en l’estudi del fenomen de les parelles sense sexe. Van fer una recerca el 2014 per determinar el nombre de relacions sexuals que tenien cada mes les parelles estables: el 20% dels nord-americans tenien relacions de parella sense sexe. El 2017 des de My Word van fer un estudi sobre el mateix tema, centrat en Espanya, i, segons les conclusions, al voltant d’un 10,6% dels ciutadans tenen relacions de parella sense sexe.

Vuit errors habituals en les relacions de parella. // CC0
Vuit errors habituals en les relacions de parella. // CC0

És necessari que en una parella hi hagi sexe? Es pot tenir una relació sana i satisfactòria sense intimitat sexual? “Sense sexe, sí, pot ser, entès com a pràctica sexual on es juga a tenir relacions sexuals compartides. Ara bé, sense alguna mena d’intimitat és difícil, si volem tenir l’etiqueta parella”, diu la sexòloga Elena Crespi a RAC1.cat.

Ara bé, no som ningú per dir si algú és parella o no. “Cadascú s’ha de definir, però estem en una societat en què ens han educat perquè la paraula parella impliqui unes coses; és la relació que es troba a dalt de tot de la piràmide, a la qual el sistema venera, perquè la relació reproductiva és la que sosté el sistema capitalista i consumista”, afegeix Crespi. “Una parella que compleix l’estereotip ha de tenir relacions sexuals compartides, des d’aquest model patriarcal. Hi pot haver parelles que no tinguin sexe? Sí, per què no? Hi ha persones asexuals amb relacions asexuals, però hi ha d’haver alguna cosa que faci que escullis aquella persona com a parella i no com a companya de pis”.

Vuit errors habituals en les relacions de parella. // Freepik
Vuit errors habituals en les relacions de parella. // Freepik

D’altra banda, hi ha el debat sobre el que entenem com a relació sexual o intimitat d’una parella. Crespi planteja un interrogant interessant. “Només entenem les relacions coitocentristes, orgasmocentristes o genitalocentristes, o un dia fer-nos un massatge amb música i tocar-nos també es pot considerar intimitat sexual?”. Crespi creu que hem d’ampliar molt més el concepte d’intimitat sexual perquè “estem empresonats en un model molt masclista i atrapats en un model romàntic de parella exclusiva amb sexe, fills i hipoteca”.

Hi ha experts que consideren que la intimitat sexual és imprescindible per a una relació de parella de qualitat. “Si una relació afectiva no té una bona sintonia sexual, probablement no tindrà un bon final. El sexe és una forma de comunicació, d’unió, de compartir… i, com a tal, és una part indispensable d’una relació”, expliquen Laura Chica (psicòloga, coach i consultora) i Francisco Alcaide (coach i expert en motivació) al llibre Tu futuro es hoy (Alienta Editorial). Per Sílvia Congost, això també és una part important. “Per saber que estem amb la persona adequada, també ha de funcionar la part sexual”.