Col·laboració a Rac 1: Sis maneres de demostrar a algú que l’estimes, sense petons ni abraçades


https://www.rac1.cat/societat/20201223/491251066049/maneres-demostrar-amor-estima-afecte-sense-contacte-fisic-petons-abracades-psicologa.html

  • La pandèmia ens ha obligat a limitar el contacte físic amb la gent que ens estimem, però hi ha moltes maneres d’expressar l’afecte i l’estima
  • Repassem alguns llenguatges de l’amor, més enllà del contacte físic
Sis maneres de demostrar a algú que l’estimes, sense petons ni abraçades. // CC0
Sis maneres de demostrar a algú que l’estimes, sense petons ni abraçades. // CC0

 Compartir Tuitejar EmailSEGUEIX-NOS A

Rosanna Carceller Escuder

ROSANNA CARCELLER ESCUDERPeriodista de RAC1Actualitzada el 23-12-2020 20:05

La intimitat amb un amic es referma quan ens agafem fort de les mans. La carícia o el petó del teu fill reconforten. El contacte físic amb els altres —abraçades, carícies, moixaines— és necessari per a les persones. La pell és una extensió del sistema nerviós i per això les percepcions tàctils es tradueixen en estats fisiològics del cervell. El contacte pell amb pell ens indueix al benestar i és una font de salut.

Però en plena pandèmia aquesta font de salut s’ha vist limitada: només podem tocar, estrènyer, fer petons i abraçar les persones del nostre cercle més estret, les persones amb qui convivim. No podem tocar-nos, i en molts casos, depèn d’on visqui la família o els amics, fins i tot no podem veure’ns presencialment. Per contra, sentir-nos estimats es més necessari que mai ara.

Una abraçada, una carícia o posar pell amb pell: els grans beneficis del contacte físic. // Instagram: @freeda
Una abraçada, una carícia o posar pell amb pell: els grans beneficis del contacte físic. // Instagram: @freeda

“Entre les necessitats humanes bàsiques hi ha la necessitat de sentir-se estimat. Aquesta necessitat és bàsica perquè som éssers socials”, diu a RAC1.cat Marina Castropsicòloga i sexòloga. La manera com expressem l’afecte o estima cap als altres l’aprenem a la infantesa, de ben petits, a l’entorn familiar. “Cada família mostra l’estima d’una manera, i cada persona s’hi acostuma. Quan estem en parella, repetim el patró. El problema és que quan trobem una parella no preguntem a priori quina és la manera d’expressar l’amor”. Per això a la seva consulta molts pacients expressen el següent: “Sé que la meva parella m’estima, però no me’n sento”.

Per fer veure a la parella, als amics o a la nostra família que els estimem, es poden aprendre diferents maneres d’expressar-ho. Arran en pandèmia, hem d’aprendre maneres que no impliquin tocar-se o veure’s. Com podem expressar la nostra estima i afecte, el nostre amor, sense el contacte físic? Repassem algunes eines que tenim.

Els grans beneficis de les abraçades. // CC0
Els grans beneficis de les abraçades. // CC0

Sis maneres d’expressar l’estima (sense contacte)

1. PETITS DETALLS

No cal que et facin un regal caríssim. Només que et portin un cafè per sorpresa, que et deixin una nota a la taula o que t’enviïn un missatge bonic ja et fa sentir estimat. Són detalls petits -o molt petits- que aporten una sensació preciosa, enorme.

Es poden comprar regals, o fer-li alguna cosa a l’altra persona, enviar-li una foto o un vídeo… “És fer saber a l’altra persona que has pensat en ella. El que es transmet amb un detall és: “He pensat en tu i he fet això pensant-hi”. És un “et tinc present”.

2. PARAULES

Per expressar l’estima i l’afecte amb paraules se n’ha d’estar acostumat, se n’ha de saber. Hi ha persones que ho troben extremadament complicat. I és que no ens han educat per saber expressar les nostres emocions, la intel·ligència emocional ha estat molts anys absent als centres educatius i es va introduint ara, de mica en mica. “En la nostra societat es percep la gent més emocional com si fossin persones més dèbils. Quan és just al revés, has de ser molt valent i fort per exposar les teves emocions! És la gent dèbil qui es tanca i es posa proteccions. La gent forta és capaç d’expressar l’afecte assumint que hi pot haver un rebuig i no ser una estima corresposta”.

Si sabem que una persona a qui estimem necessitaria una abraçada, però no l’hi podem fer, “només dient-li que li faríem aquella abraçada, és com si ja la rebés”, diu la psicòloga.

Parlar, una de les maneres d'expressar l'afecte. // CC0
Parlar, una de les maneres d’expressar l’afecte. // CC0

3. PREOCUPACIÓ I INTERÈS

Un altre acte d’estima és mostrar la preocupació cap als altres: preguntar, estar atents per la seva salut, cuidar… L’interès per l’altre també es pot demostrar preguntant pels seus projectes, les seves aficions… I si no ens en recordem? I si no en tenim l’hàbit? “Hi ha Google Calendar, avui dia! Si algú que t’estimes t’ha explicat que té una reunió important de feina, apunta-t’ho de seguida, i demà li preguntes com li ha anat”.

Cal anotar a l’agenda les trucades i el detalls? No és antinatural? “Sobrevalorem les coses espontànies i naturals. Si tens mala memòria i t’apuntes les coses de la feina, també et pots apuntar les coses personals i et pots posar recordatoris. Et pot posar recordatoris per abraçar els altres si són gent que ho necessita!”, explica Castro. “Hem de conceptualitzar-ho com una cosa positiva, si un altre es posa a l’agenda que ens ha d’abraçar”.

Castro posa l’exemple curiós d’un pacient. La parella d’aquest home, per sentir-se estimada, necessitava rebre detalls romàntics i mostres d’afecte en dates no assenyalades. L’home va anar a una floristeria i va encarregar que cada mes li enviessin un ram de flors en dies aleatoris a la seva parella. Va deixar tots els rams pagats per un any sencer, i totes les notes escrites. Durant un any, la seva persona estimada va tenir flors per sorpresa un cop al mes, sense que fossin dies assenyalats.

Flors. // CC0
Flors. // CC0

4. FER LA VIDA FÀCIL

Que algú ens faciliti el dia a dia és una mostra d’afecte enorme, que percebem sempre amb molta satisfacció. Imagina’t que estàs molt nerviós o estressat, que tens moltes preocupacions, i un dia et cuinen, et renten la roba, et fan un tàper per esmorzar o et fan la compra. Bonic, oi?

“La idea és que això no pot ser constantment. Si una persona sempre s’ocupa de les teves responsabilitats, arribarà un moment que no ho valoraràs i a més a més et sentiràs inútil”. Però si la persona que tens al costat té un nivell d’estrès del 80%, és el moment de fer l’estratègia d’ajudar-lo per baixar el nivell d’ocupació i angoixa; si ho fem constantment, infantilitzem l’altre. Si no pots treure feina a aquesta persona que estimes, es pot parlar per intentar rebaixar el nivell d’exigència o delegar les tasques conjuntament a una tercera persona. I no és aplicable només a relacions de parella, sinó també familiars o d’amistat.

Cuinar per a una altra persona quan ho necessita, una mostra d'afecte. // CC0
Cuinar per a una altra persona quan ho necessita, una mostra d’afecte. // CC0

5. ESTAR

Una altra bona manera d’expressar l’estima és estar present quan l’altra persona ens necessita, ser-hi (encara que no sigui físicament). Cal parar atenció perquè hi ha un tipus de comunicació resolutiva (el “tu hauries de …”) que potser no és acceptada. S’ha de tenir present què espera la persona que et comunica el problema. Si espera suport i li dius el que tu faries -solucions- se sentirà molt sola. Si l’altra persona espera solucions i només li dones suport emocional, no li serveix. De vegades cal preguntar-ho: “Vols que et digui el que jo faria? O només vols que t’escolti?”.

Castro recomana aquest curt d’humor on aquesta idea s’expressa molt bé.

6. DIVERSiÓ

Fer coses perquè l’altre es diverteixi és una bona manera de fer-li veure que l’estimem, d’expressar que és una persona especial. “Hi ha persones que mostren l’interès així, hi ha el típic pallasso o pallassa que potser no és així amb tothom, sinó sobretot amb la gent que li importa, i sobretot quan els veu malament”.

Fer riure, una manera d'expressar estima. // CC0
Fer riure, una manera d’expressar estima. // CC0

PER EXPLORAR…

*Cal ampliar el “com que m’estima, m’abraça”. La cançó de Xiula titulada Petons parla precisament d’això, d’altres maneres de fer veure que estimem.

*També en parla el llibre Los lenguajes del amor. Gary Chapman, 2009.