“El único musculo del amor es la banana” NO!!!! el Sol pelvià


sol pelvic sexualitat

Us presento el únic i inigualable múscul del amor…… el cor

I el del sexe…. la musculatura pubocoxígea

 

Què és?

La musculatura PC és una xarxa de músculs que van del pubis al coxis i resseguint la cadera per la part baixa (es la nostra “tapa”), aquesta musculatura té varies funcions;

 

 1. Sustentar els nostres òrgans
 2. Obrir i tancar els esfínters
 3. Al excitar-nos es tensa la musculatura apartant els organs (ampliant la vagina) i acumula tensió per tal de provocar l’orgasme (tant en home com en dona)

 

 sol pelvic sexualitat

.I si la nostra musculatura està dèbil  què passa?

 1.  Incontinència, si els esfínters no tanquen bé comença en petits escapament com unes gotetes al riure o estornudar i cada cop a pitjor. I per molt que surti a la TV que la incontinència és normal NO ho és…. es evitable i millorable. La incontinència no és sols de pipi pot ser de femta o pets.
 2.  Si els òrgans no es sustenten al seu lloc correctament provoca els prolapses, que és el descens d’òrgans interns per les obertures vaginal o anal (també passa en homes)
 3.  En la dona si la vagina no es pot dilatar i apartar correctament els òrgans la penetració serà molesta i/o dolorosa. I al no poder acumular tensió l’orgasme serà “fluix” o inexistent.  Un altre problema es que la vagina no s’adapta correctament al penis disminuint així la sensibilitat per la falta de fregament. En el cas de l’home hi hauran dificultats en l’erecció i sobretot en al ejaculació que serà dèbil i poc plaent.
 4. Augment d’infeccions vaginals ja que la vagina sempre està tancada a través de que la musculatura pelviana fa una petita tensió per tal de que a dins de la vagina no hi hagi aire, quan no pot fer bé la seva feina proliferen les infeccions.

 

 

Però a part de dèbil la musculatura també ens pot donar problemes en altres aspectes, es pot lesionar. (contractures, sobrecàrregues, fisures…)  i funcionar incorrectament i fer la mal  l’excitació, la penetració i haver dificultats orgàsmiques i en l’home dificultats d’erecció i ejaculació

També pot estar massa tensa cosa que dificultarà la penetració poden generar dolor (disparèunia). O en cas de fer un espasme que tanqui totalment la vagina estaria implicada en el Vaginisme.

Un moviment incorrecte a nivell de direcció del moviment o a nivell de tensió, força o velocitat dificulta el control ejaculatori.

 

Un cop sabem què és molt important què hem de tenir present?

L’hem de tractar amb carinyo… si pressionem aquesta musculatura posant massa pes (obesitat) , fent esports d’impacte ( steps, aeròbic, còrrer, tenis….). l’anem colpejant (igual que els pits boten també ho fan els òrgans i impacten en aquesta musculatura). no fem una bona recuperació postpart (sigui vaginal o cesària). Fem molts abdominals (si pleguem el nostre cos els òrgans pressionen cap a baix fent pressió a aquesta musculatura) llavors tenim molts números d’acabar tenint problemes.

 

I per tonificar-la o millorar-la.

Si tenim problemes o sospitem que en podem tenir demanem una revisió de la musculatura pèlvica. Hi han fisioterapeutes del sol pelvià, aquesta valorarà el seu estat i farà tractament si és necessari.

 

Si no tenim cap dificultat podem fer …

 • Gimnàstica Abdominal Hipopresiva,
 • dansa del ventre (per prendre consciència d’aquesta i després a casa fer exercicis)
 • exercicis de Kegel (no s’han de fer quan fas pipí i sempre tensionant i recollint cap a munt. Podem utilitzar un biofeedback com el pelvic floor educator. (es posa  ala vagina i quan contraus el palet indica si ho estàs fent correctament o no)
 • utilitzar boles xineses (períodes màxims de mitja hora sinó sols la fatiguem, podeu trobar informació a www.kitsch.es)
 • Ioga, taichi, chi-cung son gimnàstiques respectuoses amb el sol pelvià i que també el tonifiquen.

 

 

Ja veieu que la musculatura pèlvica i la sexualitat estan molt relacionades. Per aquest motiu a teràpia sovint es treballa conjuntament amb una fisioterapeuta especialitzada en el sol pelvià i fisiosexologia.

 

Marina Castro

Sexologa i terapeuta de parella

Consulta a Girona