Buscant quitxalla… Com ens hi posem? La fertilitat


la fertilitat

 concells bàsics

NO es pot programar el sexe, el avui toca mata el desig

Els dies fèrtils potencieu els moments eròtics, 10 minutets 3 cops al dia de abraçades, massatges, dutxes, caricies, morrejos…. i un o altre us vindrà de gust

 

Controlar l’ovulació per tal de poder ajustar les relacions sexuals a la major fertilitat ( a sota posa els diferents sistemes de saber-ho), potenciarem el erotisme i els moments de trobada per fer-ho coincidir però el sexe ha de seguir sent per divertir-se.

 

L’esperma per tal de poder ser “madur” s’aconsella tenir relacions sexuals amb dies alterns (1 si 1 no o inclús 1 si 2 no)

 

A partir del primer dia de fertilitat no utilitzar lubricants en cas de sequedat prendre suc de aranja (pomelo) natural cada dia (amb sucre o barrejat amb altres sucs) ja que augmenta molt al lubricació natural facilitant el desplaçament del espermatozous.

 

Abans d’aixecar-se del llit quedar-se uns 10 minuts estirada. (no fa falta aixecar les cames ni fer el pi)

Ginecologia

Visita ginecològica al plantejar-se començar a buscar per tal de receptar àcid folic i mirar que tot estigui correcte. També abans s’ha d’anar al dentista i posar al dia les vacunes.

 

Si fa 1 any que es busca i no hi ha embraràs consultar al ginecòleg per tal de mirar ajudes per la concepció (faran ecografia, anàlisis de sang hormonals, semiograma, histerosalpingografia per tal de mirar possibles taponaments a les trompes o permeabilitats. Un cop tinguin totes les probes es valorarà fer estimulació ovàrica, inseminació artificial, processos invitro, donants òvuls, esperma o embrions. S’ha de tenir present que a la Seguretat Social sols es fan tractaments fins els 39 anys.

 

El 20% dels embarassos no superen el primer trimestre, molts d’ells es donen en el primer mes i passen desapercebuts, en cas de que hi hagi repetició (més de 3) es fan probes suplementàries a nivell mèdic.

 

Hi ha una pàgina web www.socpetit.cat on el fòrum hi ha apartats per gent que busca, gent amb problemes, avortaments, adopcions, de mares amb nens…..

 

Mètodes per calcular l’ovulació ( o aproximar-se)

MAI es poden utilitzar per evitar l’embaràs ja que el cos pot modificar el cicle sense previ avís i es pot donar en alguns casos més d’una ovulació al mes.

 

Calculadora ;

Si el cicle és regular de 28 dies; El dia 1 és el que baixa la regla i l’ovulació es dona el dia 14  del cicle. La fertilitat és de 5 dies abans de l’ovulació, ovulació i un dia després, en total 7 dies que hi ha major probabilitat de fertilitat. Hi han pàgines web que t’ho calculen entrant la regla o aplicacions per el iphone/itouch. ( P traker, inclou també el mètode lubricació i temperatura i ajusta amb la combinació de dades)  i androide (my honey days)

 

Lubricació;

Sec (no fèrtil), enganxós (no fèrtil), cremós (probablement fèrtil), aiguós (fèrtil), com clara d’ou (molt fèrtil)

 

Temperatura;

1.La temperatura s’ha de prendre cada dia la mateixa hora, mateix lloc.  (Vagina o boca sota la llengua al fons), mateix termòmetre, sense aixecar-se del llit just al despertar-se.
2. Per fer la gràfica per internet hi ha dues pàgines: El fertilityfriend  i el 28dias. El FertilyFriend és en anglès però dedueix ell sol la ovulació. El 28 dias és en castellà, però no interpreta la ovulació.
3. Com ha de ser una gràfica normal i corrent? Abans de l’ovulació, les temperatures són baixes. A meitat de cicle hi ha una pujadada de la temperatura. El dia abans d’aquesta pujada és el dia de l’ovulació. Cal fer deures abans i després de l’ovulació. Després de l’ovulació les temperatures es mantenen altes durant tota la Fase Lútea (temps entre l’ovulació i la següent regla).
5. Què és la fase lútea (FL) dura entre 12 i 16 dies i es manté més o menys constant en cada dona. Al final de la FL, final de cicle, si les temperatures es mantenen altes (iguals o superiors a les temperatures de la FL). És molt bon símptoma d’embaràs. Si baixen, vol dir que la regla és imminent. Pot ser que les temperatures baixin de cop el dia de la regla o que vagin baixant progressivament els dies anteriors a la regla, això depèn de cada dona.
6. Què es considera temperatura alta i temperatura baixa?
Depèn de cada dona. Fins que no s’ha fet una o dues gràfiques no es comença a conèixer ben bé com aniran les coses. El que sí està clar és que 36.0º és baixa i 37.0º és alta. Les temperatures que queden entre mig cal anar veient amb la gràfica de cadascú.

-Exemple negatiu: Temperatures baixes pre-ovulatòries + pujada + temperatura alta + baixada abans de la regla = regla

– Exemple positiu: Temperatures baixes pre-ovulatòries + pujada + temperatures altetes + data de regla amb temperatura alta = possible embaràs fer el test

 

Els tests d’ovulació;

per internet al ebay/amazon es poden trobar d’economics i sencills, també a les farmàcies en venen. Cada dia s’analitza el primer pipí per tal de veure l’ovulació

 

Marina Castro

Sexologa i terapeuta de parella

Consulta a Girona