No puc, no entra…. un video sobre el vaginisme (en català i castellano)


Per molta gent pot semblar un problema estrany o inclús molt greu que es no poder realitzar la penetració. Aquest problema afecta entre un 5-15% de les dones (cada estudi diu dades diferents) és el Vaginisme.

Aquesta problemàtica es dona per un espasme de la musculatura pubocoxígea de manera involuntària que impedeix la penetració. Ni dits, ni tampons, ni penis… en algunes ocasions l’espasme és parcial i es poden introduir mides petites. Aquest espasme està creat i mantingut per moltes pors sexuals.

Aquesta problemàtica NO impedeix tenir una bona vida sexual si entenem que la sexualitat és molt més que la penetració i per aquest motiu moltes clientes no acudeixen a consulta fins que per a la relació  és important fer la penetració per poder tenir fills.

 

El que comparteixen totes les dones que he portat al llarg dels anys amb aquest trastorn és una por en l’adolescència  a un embaràs no desitjat.

  •  Famílies on la sexualitat era tabú o pecat.
  • Un projecte de vida molt intens on un embaràs seria un impediment important.
  • Desconeixement i por per mites respecte la penetració.
  • Relats catastròfics de familiars o amigues

Un altre aspecte molt remarcat és sentir-se com si fossin la única dona d’aquest món que li passa. Al consultar al voltant dels 30 creure que tothom que té aquest problema ho hauria consultat en un inici (quan normalment no és així).

Sovint la parella, amistats, família, metges  donen el consell de “relaxa’t i ja està”. Cal recordar que és involuntari per tant hi ha una contradicció entre el que jo vull i l’automatisme del meu cos. Son consells ben intencionats però que poden causar més dolor a qui ho pateix. Que rarament ho explica i davant aquestes respostes encara es tanca més en el problema. Donar suport en que consulti a una psicòloga sexòloga serà de major ajuda per a ella i al posarà en el camí de al solució.

El tractament és combinat amb fisioteràpia del sol pelvià i caldrà treballar a part de al musculatura tot el sistema de protecció davant les pors i incomoditats sexuals que han generat aquest espasme  muscular. (davant la por i el nerviosisme ens tensem físicament).

És un tractament molt agraït terapèuticament ja que en la majoria dels casos en uns 3 mesos està resolt  seguint les indicacions terapèutiques per a casa.

Si et passa no ho allarguis més , ho pots solucionar .

Marina Castro

Sexologa i terapeuta de parella

Consulta a Girona