Toca’t els pits. Com fer una palpació #càncerdemama


Us passo les instruccions de com fer una palpació per detectar el càncer de mama de la Organització contra el càncer de mama http://www.breastcancer.org  si enteneu l’angés accediu a la internacional que té molts més articles i informació 🙂 (sinó l’enteneu la podeu posar en el traductor de google https://translate.google.es/ i us tradueix tota la web directe del anglés a qualsevol idioma del món)

 

Pas 1: atura’t davant d’un mirall amb les espatlles rectes i els braços al costat de maluc i mira’t les mames.

Això és el que has de trobar:

  • mames de grandària, forma i color normals
  • mames ben formades, que no presenten deformacions ni inflamacions visibles

Si notes alguna de les alteracions, informa al teu metge:

  • formació de clotets, arrugues o embalums a la pell
  • canvi de posició d’un mugró o mugró invertit (està ficat cap a dins en lloc de sobresortir)
  • enrogiment, dolor, borradura o inflamació

Autoexploració de mames - Pas 1

Autoexploració de mames – Pas 1
versió ampliada

Pas 2: ara, aixeca els braços i fixa’t si veus les mateixes alteracions.

Autoexploració de mames - Passos 2 i 3

Autoexploració de mames – Passos 2 i 3
versió ampliada

Pas 3: quan estiguis davant del mirall, fixa’t si et surt líquid d’un o dos mugrons (pot ser transparent, lletós o groguenc, o sang).

Pas 4: després, jeu i pálpate les mames amb les mans invertides, és a dir, la mama esquerra amb la mà dreta i viceversa. Procura utilitzar un tacte ferm i pausat amb les puntes dels dits, mantenint els dits rectes i junts. El moviment ha de ser circular, de la mida d’una moneda aproximadament.

Controla la mama completa de dalt a baix i de costat a costat: des de la clavícula fins a la part superior de l’abdomen, i des de l’aixella fins l’escot.

Segueix algun tipus de patró per a assegurar-te de cobrir la mama sencera. Pots començar amb el mugró i avançar en cercles cada vegada més grans fins arribar a la vora exterior de la mama. També pots moure els dits verticalment, cap amunt i cap avall, com si estiguessis tallant la gespa. Aquest moviment ascendent i descendent sol ser el més utilitzat per les dones. Assegura’t palpar tot el teixit mamari, tant en la part davantera com en la part del darrere: per palpar la pell i el teixit superficials, exerceix una lleu pressió; per arribar al teixit situat a la part mitjana de les mames, una pressió moderada, i per al teixit profund, una pressió ferma. En arribar al teixit profund, has de poder sentir la caixa toràcica.

Autoexploració de mames - Pas 4

Autoexploració de mames – Pas 4
versió ampliada

Pas 5: finalment, pálpate les mames estant dempeus o asseguda. Moltes dones diuen que la millor manera de palpar-les mames és quan la pell es troba mullada i relliscosa, de manera que prefereixen fer aquest pas a la dutxa. Controla la mama completa amb els mateixos moviments que es descriuen en el pas 4.

Autoexploració de mames - Pas 5

Autoexploració de mames – Pas 5
versió ampliada

Senyals alarma

A part de les palpacions habituals també es recomana estar alerta a les següents senyals

12-signos-de-alerta-cáncer-de-mama

I anar a fer les revisions ginecològiques que corresponguin a la teva població (cada 1 ó 2 anys)

En cas de que hi hagi algun bony o símptome… Primer realitzen mamografia, en cas necessari una ecografia i si hi ha algun nodul sopitós es fa biòpsia (amb anestesia local a nivell ambulatori) al cap d’una setmana tenen resultats (NO tots els noduls son malignes per tant encara que costa molt intentar conservar la calma drant la setmana). En cas de malignitat el metge indicarà el procediment a realitzar.

En cas de que tinguis algun dels símptomes demana hora amb el teu metge, no ho deixis passar ni allargar en el temps. Si no ho és et quedaràs tranquil-la i en cas de ser-ho el tractament quant més precoç millor 🙂 i pots rebre molt de suport de la Associació contra el càncer de la teva població.

Tocar-se i mirar-se és una manera de cuidar-se

 

Marina Castro

Sexologia i teràpia de parella