“Soc asexual, no em posa ningú” Col-laboració a rac 1 a la Revolució sexual


  • Què vol dir exactament ser asexual? És viure sense sexe? Com són les relacions sexuals o sentimentals? En parlem amb en Pau i la Clara, dues persones asexuals

ROSANNA CARCELLER ESCUDERPeriodista de RAC1

ANNA ALFONSO CASALS Periodista de RAC1

https://www.rac1.cat/societat/20210326/492924775492/asexual-orientacio-sexual-desig-atraccio-libido-sexe-relacions-podcast-la-revolucio-sexual-asexualitat.html

Malgrat el que es pensa, ser asexual no vol dir viure sense sexe. Asexual defineix “la persona que no sent atracció sexual per ningú”. Però el fet és que es tracta d’un concepte poc conegut, hi ha molta confusió i també opinions diferents entre els especialistes. “Hi ha discussió sobre si és una orientació en si mateixa o una falta d’orientació. Són conceptes que no estan gaire definits ni estudiats en termes acadèmics”, diu a La revolució sexual la sexòloga, psicòloga i terapeuta de parella Marina Castro.

El Pau i la Clara es defineixen com a asexuals i tenen ben clar que es tracta d’una orientació sexual. “Es pot definir com no sentir atracció sexual cap a altres persones. Hi ha estudis que resolen que és una orientació”, diu la Clara. “És molt important entendre que és una orientació sexual, jo l’he sentida tota la vida. L’any que ve no seré heterosexual, jo soc asexual i no reconèixer que és una orientació ens invisibilitza molt. Si s’admet que hi ha persones que senten atracció per tots dos sexes –bisexuals–, persones que la senten només per un –homosexuals o heterosexuals–, per què tanta resistència a admetre que les persones que no sentim atracció sexual puguem identificar-ho com la nostra orientació?”, afegeix el Pau.about:blankPUBLICIDAD

És molt important entendre que és una orientació sexual, jo l’he sentida tota la vida

Pau

'Soc asexual, no em posa ningú'. // Freepik
‘Soc asexual, no em posa ningú’. // Freepik

Sí, els asexuals senten desig sexual

Les persones asexuals no senten atracció, però sí desig sexual sense que estigui dirigit cap a una persona concreta. “Sents ganes de sentir plaer sexual o excitació. El que no experimentem és l’atracció cap a una persona concreta i real, però això no vol dir que no sentim desig, libido i excitació sexual. No masturbar-se i no tenir comportament sexual perquè siguis asexual, això és un mite”, comenta el Pau.

Com és la sexualitat, doncs, en el seu cas? “He tingut relacions satisfactòries. No sento desig en el sentit que una persona em posi, puc estar perfectament sense sexe, però el meu cos reacciona als estímuls d’excitació encara que no sigui des de l’atracció sexual, per exemple per complaure una altra persona o per gaudir del plaer. La pràctica sexual s’ha d’adaptar, és un sexe menys impulsiu, potser més mecànic, no hi ha la sensació d’excitació automàtica i inherent. El comportament sexual s’ha d’adaptar, conèixer la sexualitat de l’altra persona i la teva pròpia”.

La pràctica sexual s’ha d’adaptar, és un sexe menys impulsiu potser més mecànic, no hi ha la sensació d’excitació automàtica i inherent

Pau

'Sóc asexual, no em posa ningú'. // CC0
‘Sóc asexual, no em posa ningú’. // CC0

Per a la Clara cal tenir en compte que no és el mateix orientació sexual i conducta. “Si una persona asexual té una conducta sexual no serà perquè ha vist una persona que li ha activat el desig, tindrà l’excitació per diferents motius. Tu pots voler tenir relacions sexuals perquè tens curiositat, perquè t’estimes molt una persona, perquè vols tenir fills… Són raons que poden portar-nos als asexuals a tenir relacions sexuals”.

La Clara es considera sexeindiferent, el sexe per a ella no és una activitat prioritària; però no és sexeaversiva , no se sent incòmoda amb el sexe.

Pots voler tenir relacions sexuals perquè tens curiositat, perquè t’estimes molt una persona, perquè vols tenir fills… 

Clara

Què vol dir ser asexual? // CC0
Què vol dir ser asexual? // CC0

La sexòloga Marina Castro ens explica com s’ha d’entendre cada terme.

ATRACCIÓ SEXUAL: “Veig una persona i sento mobilització física cap a aquesta persona. Se’m remou per dins alguna cosa”.

DESIG SEXUAL: “Tenir ganes de sexe”.

DESIG SEXUAL REACTIU: “Potser no tinc ganes de sexe, però quan estic en una situació concreta a poc a poc em van venint les ganes, se m’activa progressivament el desig”.

El camí per descobrir que ets asexual

El Pau té 43 anys, va estar casat i té un fill d’aquella relació de parella. “Vaig passar anys de psicòlegs que mai em van parlar de l’asexualitat com a tal, fins que al final, una sexòloga m’ho va comentar. Però vaig sentir parlar d’asexualitat quan ja tenia 30 anys! Vaig obrir els ulls, vaig fer una retrospectiva i vaig veure que era això el que em passava. Vaig fer el procés en parella i no hi va haver cap procés traumàtic”. El fet d’entendre’s molt millor, diu, l’ha ajudat molt a no sentir-se exclòs i a viure la seva orientació sense problemes.

La Clara va tenir una relació de parella i creu que es va trencar precisament perquè ella no sentia atracció sexual per l’altra persona. “Em comparava amb el que sentien les meves amigues amb les parelles, i pensava que no m’estimava prou aquella persona”. Es va adonar que era asexual amb 19 anys, quan una amiga va parlar-ne amb ella. “El mateix dia vaig veure que era asexual, totes les peces de la meva adolescència i de com em sentia encaixaven. El fet d’identificar-se com a asexual no és fàcil, no hi ha molta informació i hi ha molt qüestionament. Sembla que diguis que t’estàs posant traves i t’estàs rendint, i no és així. No s’ha de posar en dubte l’asexualitat”.

Vaig passar anys de psicòlegs que mai em van parlar de l’asexualitat com a tal. Vaig sentir parlar d’asexualitat quan ja tenia 30 anys! 

Pau

El fet d’identificar-se com a asexual no és fàcil, no hi ha molta informació i hi ha molt qüestionament. Sembla que diguis que t’estàs posant traves i t’estàs rendint, i no és així

Clara

'Soc asexual, no em posa ningú'. // Freepik
‘Soc asexual, no em posa ningú’. // Freepik

Quinzè episodi: “Soc asexual. No em posa ningú”

En el capítol també pots descobrir:

– Què és ser asexual romàntic? I asexual arromàntic? I asexual aloromàntic?

– Què és l’atracció platònica?

– Si creus que ets asexual, què has de tenir en compte quan et planteges anar a un psicòleg o sexòleg?

– Com és sortir de l’armari, quan t’adones que ets asexual?

Pots escoltar el podcast aquí mateix o bé a la plataforma RAC+1, a RAC1.cat o a l’aplicació de RAC1.

Capítol 15: Soc asexual i no hi ha ningú que em posi00:0020:36

QUÈ HI TROBARÀS, EN AQUEST EPISODI?

[00.40] Què vol dir exactament ser asexual?

[05:05] La sexòloga Marina Castro parla de la diferència entre l’atracció i el desig sexual.

[12:15] Com viu una persona asexual les seves relacions sentimentals o sexuals amb algú que no sigui asexual?

[14.50] Les persones asexuals viuen al marge del sexe o no té res a veure?

[15:50] Asexual aloromàntic, asexual arromàntic… Aclarim conceptes dins l’espectre asexual.

[19:03] Proposem una minisèrie documental que ja es pot veure a Netflix: ‘Nevenka’