No tinc necessitat…. sóc asexual?


asexual manca desig asexual

 

A l’inici d’estudiar la sexualitat els especialistes es van oblidar un dels aspectes més importants el desig. Posteriorment es va afegir al cicle de la resposta sexual tot i això és un dels grans desconeguts.

Quan parlem de desig sovint es pensa amb la necessitat de fer alguna activitat,  com un motor que ens fa moure.

En realitat el desig té dos components un actiu i l’altre reactiu.

El sexe i el menjar s’assemblen molt. Es pot menjar per necessitat o per plaer igual que en el sexe  i els mecanismes s’assemblen molt.

Posaré un exemple típic… estem al sofà i la nostra parella ens pregunta si tenim gana i li diem que no. Llavors ell torna de la cuina amb un plat de patates chips. I li piquem alguna…. quan se’n dóna compte ens hem menjat el seu plat i tot enfadat ens diu…. SI tenies gana haver-ho dit i te’n portava per a tu!!!!

Canviem ara la situació, estem al sofà i sense tenir la sexualitat en la ment  la nostra parella comença a buscar-nos d’una manera que ens sembla atraient. A poc a poc ens anem animant… després de tenir una relació la parella ens diu; si tenies ganes de tenir una relació la podries haver començat o dit!!!!

Si aquest exemple t’ha fet somriure és el que passa a la majoria de dones. Una cosa és el desig actiu que són les ganes d’iniciar una activitat i l’altre el desig reactiu que és el que s’activa quan hi ha un estímul adequat.

Què vol dir un estímul adequat? aquí sí que hi ha molta varietat personal hi ha gent que serà que sigui romàntic, eròtic, afectuós, verbal, directe, insinuant, corporal, molt passional….  I s’ha de tenir present que no sempre ens ve de gust el mateix. I que la nostra parella no té la capacitat de llegir la ment algunes indicacions no estan de més.

El desig no sorgeix sols en el sexe sinó que es crea i es cuida en la relació de parella, cuidant la relació i creant estímuls que facin despertar el desig.

Si una dona sap què li desperta el desig no es tracta que la parella sigui la responsable de crear-lo sinó que una mateixa s’ha de procurar el seu propi desig.

 

En canvi en els asexuals es tractaria d’una orientació sexual.

No és que no tinguin necessitat sexual (que la satisfan amb automasturbació) sinó que aquesta no s’orienta cap als altres. No senten atracció ni enamorament cap a altres persones (ni homosexual ni heterosexuals, ni bisexuals). Caldria veure si la manca d’atracció és un sistema de protecció de por a la intimitat a ser danyat o dañada … Per tal que sigui orientació sexual ha de ser estable en el temps no una època de la meva vida.

 

Marina Castro

Sexologa i terapeuta de parella

Consulta a Girona