Com mantenir (i millorar) la vida sexual en parella quan hi ha fills petits – Col·laboració amb Rac1


Al apartat Activitats podeu veure els tallers de Com mantenir la relació de parella (i sexual) amb l’arribada dels fills.

Col-laboració del 26/2/20 amb Rac 1 escrit per
ROSANNA CARCELLER ESCUDER
https://www.rac1.cat/societat/20200226/473796165673/mantenir-vida-sexual-parella-fills-nens-llit-psicologa-terapia-desig.html

Hi ha parelles que decideixen tenir una criatura per arreglar la relació, però gairebé sempre es comprova que l’efecte és exactament el contrari. Dormir poc, gestionar una nova responsabilitat i estar pendents d’una criatura no és precisament un bon antídot contra una crisi de parella.

“Un fill no millora una relació. Al contrari, la relació anirà una mica cap avall quan tenim fills. Però… Què hi podem fer per evitar que passi o restaurar la situació?”. És una reflexió de la sexòloga i terapeuta de parella Marina Castro , que explica com hem d’afrontar el moment de l’arribada de les criatures perquè la parella sobrevisqui. I una de les facetes importants, en aquesta etapa vital, és trobar la manera de mantenir la intimitat i l’activitat sexual. Aspirar a trobades sexuals llargues com les que teníem quan feia un mes que estàvem junts és poc realista. Igual que també pot ser un error basar aquestes trobades en el coit.

SÍ A COMPARTIR LLIT, NO A FER ‘INTERLLIT’

Dormir amb les criatures impedeix el contacte sexual i sensual? “Compartir llit és fantàstic, però una cosa és el collit i l’altra cosa és l’interllit. El collit és dormir la parella un al costat de l’altre i mantenir la intimitat encara que no hi hagi una vida sexual molt activa: ens toquem, ens abracem… Si posem el petit al mig dels dos, això ja és interllit: el contacte entre la parella es perd. La criatura ha d’estar al costat d’un dels dos, de vegades al costat d’un i de vegades al costat de l’altre”, ens explica Marina Castro.

I és que el nen necessita el contacte dels pares, però els pares i mares (progenitors) també necessiten el contacte entre ells. Encara que siguin deu minuts cada dia de petons i abraçades, el moment íntim s’ha de mantenir.

Com mantenir la vida sexual en parella quan hi ha fills petits. // CC0
Com mantenir la vida sexual en parella quan hi ha fills petits. // CC0

ANAR A DORMIR ALHORA I SENSE PIJAMA

Segons aquesta especialista, “la pell amb pell és molt important per al desig reactiu. El desig actiu està lligat a factors biològics (tenir necessitat de sexe), i el reactiu és quan no tinc ganes de sexe però en una determinada situació se’m pot despertar el desig. Perquè això passi, és important la pell amb pell. Per això cal anar a dormir alhora, sense pijama, i dedicar uns moments als petons i les abraçades”. I no han de ser necessàriament preliminars de res, sinó que simplement poden ser un moment íntim per mantenir la sensualitat. “La parella pot sobreviure sense genitalitat (sense sexe pròpiament dit), però no sense sensualitat; això és el que provoca la diferència entre ser parella o ser amics. Amb un amic no estàs a la dutxa ensabonant-vos l’un a l’altre, no us esteu petonejant el cos”.

Ara bé, cal tenir en compte que “tot el que passi a dins del llit ha d’haver començat abans del llit”, en el sentit que si durant el dia la parella no es dirigeix la paraula, els moments d’intimitat no funcionaran. El terreny s’ha d’adobar, has de tenir connexió en parella abans d’anar al llit.

La parella pot sobreviure sense genitalitat (sense sexe pròpiament dit), però no sense sensualitat

Marina Castro psicòloga, sexòloga i especialista en teràpia de parella

Com mantenir la vida sexual en parella quan hi ha fills petits. // CC0
Com mantenir la vida sexual en parella quan hi ha fills petits. // CC0

TEMPS EN PARELLA I CITES

Quan arriben les criatures hi ha poc temps lliure, i per tant, “o reserves el temps i l’espai per a les trobades amb la parella, o és molt fàcil que desaparegui. I la relació, si no es cuida, es deteriora molt ràpidament”, diu Castro. Cada 24 hores en família s’hauria de reservar una hora en parella, els nens no hi han de ser presents, ni en les converses ni físicament. “No podem tenir coses que ens distreuen, ni nens ni televisió. Quan són petits se’n van a dormir aviat i tenim temps als vespres. Hem de seguir sent nòvios aquesta estona, sense fer res que sigui tecnològic. Si agafes el mòbil o mires la tele, desconnectes de tot, del món i de la parella”.

Recuperar les cites de la parella també és un exercici que cal fer. “La gent diu “no he tingut fills perquè se n’ocupi un altre”. No, però els avis també necessiten temps amb els nets sense els pares per allà al mig. No es tracta d’enxufar els nens, sinó de compartir-los amb els membres que poden influir positivament en el nostre fill”. Una altra opció és fer intercanvi de nens amb famílies amigues: un cop al mes els meus fills es queden a dormir a casa d’un amic, i els amics venen a casa. D’aquesta manera les dues parelles tenen temps per estar sols, almenys una cita al mes.

Tenir cites amb la parella és important per mantenir el desig. // CC0
Tenir cites amb la parella és important per mantenir el desig. // CC0

JUGAR

“Escalfar el forn sense posar la pizza” és una metàfora que fa servir Mamen Jiménez, psicòloga, sexòloga, il·lustradora , autora de diversos llibres, entre ells 50 sombras de mami (Lunwerg). No tot el que comença s’ha d’acabar. “Podem trobar-nos amb la parella pel passadís i tocar-nos el cul un moment, i no passa res. Tenim la idea que si ens excitem tot ha d’acabar en sexe, i no és així. El fet de tenir aquestes petites trobades com si fóssim Romeu i Julieta, que les nostres famílies n’impedeixen l’amor -en aquest cas el nadó- acaba despertant el desig. El dia que sí que tinguem temps, hi arribarem amb moltes ganes”.

Podem trobar-nos amb la parella pel passadís i tocar-nos el cul un moment, i no passa res. Tenim la idea que si ens excitem tot ha d’acabar en sexe, i no és així

Mamen Jiménez psicòloga, sexòloga, il·lustradora

CANVIAR EL MODEL DE SEXE

Cal deixar de banda el model de sexe coitcentrista, centrat en la penetració. “Si pensem en sexe exclusivament com el coit, viurem aquesta etapa com una interrupció de la nostra vida sexual, i entrarem en un conflicte pel fet de pensar “ho faig perquè tu vols però a mi no em ve de gust” i això és un horror. És millor la idea de sexualitat com a intimitat i això inclou un ventall d’activitats molt ampli. La sexualitat és pell, és cuidar l’un a l’altre. Ens podem fer un massatge els dos nus”, comenta Jiménez.

De fet, segons Castro “el coit no és l’única pràctica ni tan sols és la millor pràctica. El 80% de les dones no tenen orgasme amb penetració, una dada avassalladora. Per als homes la pràctica més desitjada és la fel·lació, el sexe oral és la pràctica preferida. Per a les dones és el sexe oral o la masturbació. En canvi, tots fem el coit”. Això passa perquè encara s’entén la sexualitat basada en la reproducció i hi ha molta confusió.

Cal deixar de banda el sexe basat en la penetració. Hi ha altres pràctiques. // CC0
Cal deixar de banda el sexe basat en la penetració. Hi ha altres pràctiques. // CC0

NO IDEALITZAR LES TROBADES LLARGUES

No cal que la trobada o el moment d’intimitat duri dues o tres hores. “Si tenim la noció que ha de ser una cosa fogosa i olímpica de tres o quatre hores seguides, quan hi ha petits és impossible i ho viurem com una pèrdua total de la nostra vida sexual. Però fer un pim-pam és divertit. El dia ens passa millor. Sempre és millor això que parlar que falta pa o falta paper de vàter”, diu Jiménez.

Cal pensar que en alguns moments de la criança no tens energia, per tant “si has de suprimir alguna cosa, no suprimiràs respirar. Suprimiràs el sexe. Però és important treballar el desig reactiu, posant unes expectatives realistes: el sexe no serà com el primer any de relació. No hi haurà la mateixa passió, però això no vol dir que el sexe no pugui ser molt bo”, apunta Marina Castro.

APPS

App Desire. // Desire
App Desire. // Desire

Si s’ha d’activar el desig, no podem posar bledes sobre la taula

Marina Castro psicòloga, sexòloga i especialista en teràpia de parella

Les noves tecnologies també ens poden ajudar. Aplicacions com Desire pot ajudar: es tracta de posar-se reptes en parella i anar-los complint. També hi ha una app, X Confessions, sobre fantasies sexuals, de la directora de cinema per a adults Erika Lust. “Hi ha recursos per activar el desig. Però si s’ha d’activar el desig, no podem posar bledes sobre la taula. Si menges per necessitat no ets selectiu i menges qualsevol cosa, però si no tens gana, menjaràs només si el que et presenten és molt apetitós, que desperti el desig. Per tant ha de ser treballat, cuidat i pensat”, segons Castro.