Les 5 A de parella…. tens una bona relació de parella?


Què és una bona relació de parella?

En realitat el que cada persona busqui i esperi … per tant no hi ha una única definició però si que hi ha un cert patró sobre què la gent considera important en una relació per a que aquesta sigui satisfactòria.
Serien com diferents components que cada persona ordena com a més o menys importants per a ell/a. En una relació de parella és important que els dos membres siguin conscients de com defineix l’altre una bona relació per tal de que les expectatives de els dos membres siguin correspostes.

Aquest factors son les columnes sobre les quals es sustenta la relació de parella, tots ells tenen la seva funció i si un falla els altres es sobrecarreguen… acaba sent com un dominó … van caient un darrera l’altre fins que no queda cap.

Anem a per els factors….

AMICS, algú amb qui comparteixes maneres de ser/valors/caràcter (no tot però si una base similar), amb qui et diverteixes, comuniques i hi ha intimitat emocional comunicativa, suport… tot en la reciprocitat

AMANTS , la sexualitat a part de ser divertida, reforça la unió, la complicitat, la connexió… fa que les petites coses del dia a dia flueixin millor… seria el oli que fa que la maquinària vagi “suau”
AMOR, tothom necessita sentir-se estimat però no tothom ho expressa ni ho necessita per igual, per tant una bona comunicació sobre què és i com s’expressa per tal de que els dos en sentim plens es fonamental (Les demandes excessives o haver-se de sacrificar no estarien en amor sinó en dependència emocional)
ASSOCIACIÓ, dos que s’associen per tal de entre els dos com a socis tenir projectes, responsabilitats compartides, decisions conjuntes basades en el respecte i la negociació, on hi ha el dia a dia, la companyia, el respecte per els acords creats, on estant junts aconseguim que cada un arribi més lluny que sol. Aquest respecte inclou un equilibri de temps per parella, família, amistat, un mateix.
ASSISTIR , quan l’altre ens necessita ja que la situació el/la supera (malaltia o situació de shock emocional) llavors hem de cuidar a l’altre com si no fos un adult temporalment fins la superació de la situació. No és bó mantenir aquest rol de pare o mare sempre actiu ja que destrueix la relació, és un estat situacional concret i ben definit i que si no es dóna implica la destrucció de al relació (m’ha fallat… quan el /la vaig necessitar de veritat no hi va ser).

Amb l’amor no és suficient!! No pot sustentar el pes de tota una relació ja que aquest és fràgil i s’alimenta del estat de la relació en tots els altres factors

Mira cada un dels factors i posa la línia al nivell que valores de cada factor

A la consulta en teràpia de parella a Girona es revisen i es treballa per enfortir aquests 5 pilars de la relació, si tens dubtes no dubtis en contactar. No esperis que la relació caigui o trontolli greument…

Marina Castro

Terapeuta sexual i de parella

Consulta a Girona