El sexe ignorat – 30 minuts de tv3


Podeu veure el vídeo a https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/el-sexe-ignorat/video/5829829/

Hi participo amb alguna col·laboració juntament amb altres grans professionals, m’ha agradat moltíssim la seva reflexió del equip de rodatge al respecte… us ho poso a continuació i ho podeu llegir també directament a la seva web https://www.ccma.cat/tv3/30-minuts/el-sexe-ignorat-desaprendre-per-aprendre-de-nou/noticia/2908587/

REFLEXIONS AL VOLTANT DE LA GRAVACIÓ DEL “30 MINUTS”

El sexe ignorat: Desaprendre per aprendre de nou

El sexe ha entrat a raig a les nostres vides els últims dos mesos. No em malinterpreteu: el sexe que hem desaprès, s’ha filtrat aquestes setmanes, diria que desbocadament, a les converses que hem tingut a casa, a la feina, amb amics…

Equip del programa entrevistant a l'Erika Lust

Per saber-ne hem hagut de desaprendre  molts clixés forjats a sang i foc durant dècades. Estereotips que condicionen la nostra sexualitat, la de tots:

-“els homes sempre estan preparats”,”les dones són menys sexuals”,”ni els nens ni la gent gran tenen sexualitat” “els homes es masturben i les dones no”, “les dones es divideixen en clitorianes i vaginals segons on tenen l’orgasme”, “l’homosexualitat o l’heterosexualitat són per tota la vida”, “a les dones els costa molt arribar a l’orgasme”….

Anar desconstruint tot això és laboriós i, no us mentiré,  ens ha donat moltes sobretaules de glòria. Però, al marge de l’anècdota, aquests mites tan instal·lats han extirpat el plaer a generacions de dones i segur que  han posat pressió a molts homes. A d’altres ja els devia convenir que es mantinguessin.

Antropòlegues i sexòlogues ens han anat disseccionant aquests i altres errors. I ens han demostrat com tots els estereotips tenen una raó de ser. I uns culpables. Els dogmes religiosos, les teories dels pocs científics que han tingut interès obsessiu en la sexualitat de les dones (alguns tant reputats com el mateix Freud)  i  finalment el desconeixement de les pròpies dones.

Tots som responsables de la nostra sexualitat. De si en volem gaudir o no. De si volem compartir-la o preferim l’autoplaer. De si ens agrada el porno dur o una pràctica més reposada. Però el sexe és una de les activitats més gratificants i positives que tenim a l’abast. I és bo conèixer aquesta eina.  Un dels moments que ens ha impactat més durant el nostre rodatge és un taller d’autoconeixement del cos on una desena de dones trencaven el gel i s’exploraven amb l’ajut d’un mirall els genitals.

La clau per avançar, com en gairebé tot, és l’educació. Seguim sent una excepció a Europa. No hi ha cap obligació de parlar de sexualitats a classe i això genera molta desigualtat. En l’àmbit sanitari la bretxa també continua sent abismal. Hem conegut dones que han patit veritables calvaris i la xarxa pública no les ha ajudat. 

Probablement som la societat més sexualitzada de tota la història però quan una família és davant d’un televisor on surten imatges explícites de sexe, tots empassen saliva. Això grinyola, no?